Следвайте Гласове в Народното събрание събрание освободи от поста му председателя

...
Следвайте Гласове в Народното събрание събрание освободи от поста му председателя
Коментари Харесай

Депутатите освободиха шефа на Сметната палата заради Нексо

Следвайте " Гласове " в 
Народното събрание заседание освободи от поста му ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков със 118 гласа " за " и 80 " срещу ". Мандатът на Цветков в действителност е изминал преди повече от година, само че вносителите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък " акцентираха, че палатата не е осъществявала нужния одит върху партийните пари, като взеха мотив и причини и от абсурда " Нексо ".

Освобождаването на шефа на Сметната палата влезе като изключителна точка в дневния ред на Народно събрание в петък, а вносители на проекторешението са водачите на четирите парламентарни групи - Десислава Атанасова, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Срещу отстраняването му се оповестиха от Политическа партия, Демократична България и " Възраждане ".
Според Десислава Атанасова от ГЕРБ, с изключение на изтеклия мандат, липсват и няколко одита, предоставени от Народното събрание, които по този начин и не са били предоставени. Според шефката на депутатите на ГЕРБ Сметната палата не е осъществявала надзор и върху финансирането на политическите партии.
Асен Василев дефинира освобождението на Цветков като скандално, без претекстове, от през днешния ден за през днешния ден.

“Нямате претекстове, а си търсите мотив, защото не можете да кажете кои одити не са били импортирани ”, счита Василев.
Той прикани за естествена процедура за избор на нов началник, защото при по този начин направената нов ръководител май няма да може да се избере в границите на това Народно заседание.
По думите на водача на “Възраждане ” Костадин Костадинов било направено и невъзможното в партията да бъде открито нещо неправилно и са били одитирани неведнъж по време на акциите.
Костадинов упрекна акад. Николай Денков в деформиране на информацията в историческите учебници в учебните заведения. 
В освобождението на шефа на Сметната палата Атанас Славов от “Демократична България ” видя цел палатата да бъде превзета и употребена като инструмент за политическа принуда. 
Мартин Димитров от “Демократична България ” се усъмни дали в отстраняването на шефа не се цели да се заметат под килима два значими одита, които се вършат към този миг - единият е на фонда за гарантиране на влоговете, който съгласно Димитров можел да обгръща и КТБ.
От Сметната палата проверявали и пощите, където по данни от журналистически следствия имало големи пари, които са вложени, само че не било ясно какво се е случило с тях, сподели Димитров. 
Според Настимир Ананиев от “Промяната ” се цели да се скрият и одитите, които предстоят през 2023-а година - за санирането, ръководството на горите, ВИК плановете, НЕК и ограниченията за противопоставяне на корупцията при изразходването на пари от европейски планове.
Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни, че поддръжката за промяната на шефа на Сметната палата е с претекстове, че институцията би трябвало да брани държавния интерес, проверявайки осъществяването на бюджета на всички равнища, а с сегашния началник Цветков не се изпълнявали тези функционалности. 
“В министерството на стопанската система и промишлеността положихме тежки старания да се борим с противозаконни и корупционни практики за 500 язовира за 500 млн. лв., за които един язовир е ремонтиран, а парите ги няма. Накрая Сметната палата излезе с отчет по този въпрос и откри какво се е случило, само че го засекрети, с цел да не може да го показва пред обществото, когато бях министър. Тогава я нарекох “Секретната корупция ”, описа Нинова, обосновавайки за какво Българска социалистическа партия е за промяната за шефа.
“Съпругът на госпожа Кожарева и е един от най-големите апологети на основния прокурор, това е следващото покоряване на институция, съобщи пък Атанас Атанасов от “Демократична България ” във връзка оглавяването на палатата от сегашната зам.-директорка.
Йордан Цонев от Движение за права и свободи уточни, считана на Цветков произлиза от абсурда с Nexo и финансирането на “Демократична България ”.
Смяната е знакова, няма отношение към личността на Цветков. Институцията има задължението да ревизира. Най-значителната мотивация за промяната е, че в бюджетна комисия през вчерашния ден е казано, че Сметната палата няма пълномощия да ревизира и изисква информация, това е безусловно погрешно ”, съобщи Цонев. 
По думите му имало още претекстове като това, че одитът за 2021 година за политическите партии е подготвен, само че не е импортиран за разглеждане.
Асен Василев прикани със същата скорост и по същите аргументи на изключителното съвещание във вторник да се освободи основният прокурор Иван Гешев.
Не сме Висш съдебен съвет, отвърна председателстващият съвещанието Росен Желязков. 
Благодаря ви, г-на Цонев, че признахте, че това е екзекуция, сподели Христо Иванов. 
“Отдавна съм наясно, че политиците от вашата партия нямат съществени конституционни знания, Народното събрание освобождава единствено тези, които назначава ”, напомни на Василев Йордан Цонев.
По мотив засекретяването на одитния отчет за язовирите, Цветков уточни, че отчетът за одита на “Монтажи ” ЕАД е изпратен на прокуратурата и по тази причина не може да се огласява. 
По мотив на думите на Цонев, че Сметната палата институционално не е реагирала по отношение на получените дарения към “Демократична България ”, Цветков уточни, че се прави одит за всички дарения, ще бъде тестван и източникът на приходите.
А по отношение на това, че одитът за политическите партии за 2021 година е подготвен, макар което не е импортиран за разглеждане, Цветков отговори, че към този миг се приготвя, а когато завърши, Сметната палата щяла да разгласява отчета на интернет страницата на институцията. 

Източници: " 24 часа ", dnes.dir.bg
 
 
 
20 Яну 202322420 Яну 20234420 Яну 202314120 Яну 202328120 Яну 2023100120 Яну 20231552КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023328711 Яну 2023132219 Яну 202339528 Дек 20221012
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР